Gagavuzya (Gagauz Yeri), Moldova Cumhuriyeti'nin güneyinde yer alan, Ortodoks Hristiyan Türklerin yaşadığı özerk bir bölgedir.
Gagavuzların kökenleri hakkında çeşitli hipotezler bulunmakla birlikte, genel kabul gören görüşe göre Oğuz Türklerinin bir kolundan gelmektedirler.
11. yüzyılda Tuna Nehri'ni geçerek Balkanlar'a yerleşen bu Oğuz boyları, Bizans İmparatorluğu döneminde Ortodoks Hristiyanlığı benimsemişlerdir. Pagan inançlara sahipken Hristiyanlığa geçişleri, onların kimliklerinin önemli bir parçası haline gelmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Gagavuzlar, kendi inançlarını sürdürmeye devam etmişlerdir. Osmanlılar, bu bölgeye "Uzi Eyaleti" veya "Uzi Sancağı" adını vermişlerdir. 19. yüzyılda, özellikle 1812'de Besarabya'nın Rus kontrolüne geçmesiyle Gagavuzlar, Bucak bölgesine yerleşmeye başlamışlardır.
Sovyetler Birliği döneminde Kiril alfabesine geçiş yapılmış ve Gagavuzca'nın eğitimi teşvik edilmiştir. Ancak zaman zaman asimilasyon politikalarıyla da karşılaşmışlardır.
1990'ların başında Sovyetler Birliği'nin dağılması ve Moldova'nın bağımsızlığını ilan etmesiyle Gagavuzlar da kendi özerk bölgelerini kurma arayışına girmişlerdir. 1990 yılında "Gagavuz Cumhuriyeti" ilan edilmiş, ardından 23 Aralık 1994'te Moldova ile imzalanan özerklik anlaşmasıyla Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi kurulmuştur.
Bu tarih, Gagavuzya için önemli bir bayramdır ve birçok Avrupa insan hakları örgütü tarafından etnik çatışmaları çözmek için başarılı bir model olarak kabul edilmektedir.